17 Kasım 2013 Pazar

Kasım, Part-I

"Kasım'da Aşk Başkadır" değil.
 Kasım'da Krakow Soğuktur.

Ekim ayı şaşırtıcı bi şekilde ılık geçmişti. Şimdi de Kasım ayı şaşırtıcı bi şekilde BUZ GİBİ.






Kasım ayı burda tatille başlıyor. Aslında bugün tarih olarak cadılar bayramına yakın ama buralarda cadılar bayramı çok yaygın değil. Yabancılar partilerle falan kutluyorlar. Ama yerliler için pek geçerli değil. Burda 1 Kasım - All Saints' Day demek. Bugünde tüm dükkanları, iş yerlerini kapatıp mezarlıklara gidiyorlar. 1 Kasım sabahından ertesi sabahlara kadar istedikleri zaman mezarlıkları ziyaret edip renkli mumlardan yakıp bırakıyorlar, dua ediyorlar, çiçek bırakıyorlar. Biz de kültürel aktivitedir deyip toplandık gittik.




Rakowicki Krakow'un en eski mezarlıklarından biri. Akşam hava kararınca içerisi mükemmel bir görüntü alıyor. Mezarlıkta her yerden renk renk ışıkları görebiliyorsunuz. Bazı köşelerde ya da meydanlardaki büyük haçların ya da heykellerin önüne yüzlercesi bırakılmış oluyor. Bu soğukta yaklaştığınızda sadece mumları izleyip ısınabilirsiniz benim gibi :)

Bir de fotoğraflarını çekmemişim ama, çok abartılı ve büyük mezarlar var. Nerdeyse 1+1 ev büyüklüğünde şa' şa'lı mezar gördüm.

------------------------------

Kasım'ın diğer bir güzel yanı (diğer bir tatil günü :)) 11 Kasım. 10 Kasım'dan bir gün sonrası. Polaklarla peş peşe gelmiş milli günümüz.

11 Kasım Polonya için önemli bir gün. Özellikle de milliyetçi olanların. 11 Kasım Independent Day | Bağımsızlık Günü. Ekim ayı yazısında bahşetmiştim. I.Dünya Savaşı öncesi haritadan silinmişlerdi. İşgal altındaydılar diye. 11 Kasım yine bir adamın önderliğinde bağımsızlık mücadelesine başladıkları gün olarak kabul ediliyor.




Bir nevi bizim cumhuriyet bayramı gibi. Her yerde Polonya Bayrakları, insanlar caddelerde falan. Bir de soğuk olmasa güzel gündü.




Akşam da her yıl olduğu gibi bir çeşit konser vardı. Market Square'da. Eski kıyafetleri giymiş ekip sahnede. Bir çeşit marş benzeri birşeyler söylüyorlar. Her şarkı arasında adamın biri bişeyler anlatıyor.

Bi ara sahneye Krakow Belediye Başkanı çıktı. Valla bak. Adam koroyla şarkı söyledi 2 3 tane.

Alan dolu sayılırdı ama yine de bazen hayal kırıklığına uğruyorum Türkiye'yle buranın nüfusunu kıyaslayınca :)


Kasım'da Krakow Soğuktur ...
To be continue..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder